Dakkapel schilderen
Algemene informatie over het schilderen van dakkapellen.Dakkapel schilderen : één van de moeilijkste schilderklussen
Het schilderen of verven van een dakkapel is één van de moeilijkste verfklussen. Doordat een dakkapel per definitie is aangebracht op een (schuin) dak en op grotere hoogte betekent het dat de bereikbaarheid van de onderdelen van de dakkapel moeilijk is en dat speciale maatregelen veelal noodzakelijk zijn. Alle werkzaamheden verricht op daken en op hoogtes zijn sowieso risicovol.
Gedacht moet dan worden aan steiger & veiligheidsmaatregelen

Periodiek onderhoud dakkapel & verfsoorten
Een dakkapel is grotendeels opgebouwd en hout en kozijnen, boeiboorden en zijpanelen moeten minimaal eens per 5 jaar geverfd worden om aantasting (houtrot en lekkages) te voorkomen én om het representatieve uiterlijk te behouden. De omgevingsinvloeden zijn bij dakkapellen fors: de dakuitbouw staat continu bloot aan wind, regen en zon.
Niet elke verfsoort is daarom even geschikt om te gebruiken. Van belang zijn de laagdikte, de kleur en de oppervlaktestructuur.
Bij voorkeur moeten highsolids gebruikt worden voor de afwerking van de buitenzijde van de dakkapel.
Minder geschikt zijn de volgende verfsoorten:
- beitsimpregneer (niet filmvorend en bouwt nauwelijks laagdikte op)
- transparante verf (bezit geen pigment en beschermt niet tegen Uv-straling)
- donkere verf (absorbeert zonlicht, waardoor oppervlaktetemparatuur van de verflaag stijgt, hoe sneller het verfsysteem verouderd)
Binnenwerk: hiervoor is een waterverdunbare verf het beste (niet-oplosmiddelhoudend)
Niet elke kleur is toegestaan (voor het buitenwerk)
Veelal dient een omgevingsvergunning te worden aangevraagd indien er afgeweken wordt van de reguliere kleur. De commissie welstand zal dan daarover een beslissing dienen te nemen.

Steiger en veiligheidsmaatregelen
Vanwege het hellende dak bestaat altijd een veel grotere kans op uitglijden of vallen. Het weghalen van dakpannen en daarin gaan staan of het gaan staan op een dakgoot is een oplossing die niet makkelijk werkt, maar ook risicovol is. Ook het werken vanaf de ladder is vaak moeizamer dan het werken vanaf een steiger. Valbeveiliging is dan ook een absolute must.
Men heeft de keuze tussen een steiger die vanaf de grond is opgebouwd of een steiger die aan (de nok van) het dak zelf is bevestigd. De keuze is afhankelijk van de daksoort en de hoogte van het dak alsmede de grondgesteldheid (niet overal kunnen steigers staan).